Acerodon jubatus guldklädd fruktfladdermus

Av Virginia Heinen

Geografisk räckvidd

Acerodon jubatusär endemisk för Filippinerna, med undantag för Palawan-regionen och ögrupperna Batanes och Babuyan.(Mildenstein, et al., 2008; Wilson och Reeder, 2005)

  • Biogeografiska regioner
  • Orientalisk
    • inföding
  • Andra geografiska villkor
  • ö endemisk

Livsmiljö

Acerodon jubatusligger i lövträd, ofta på klippkanter eller branta, otillgängliga sluttningar. Andra föredragna övernattningsplatser inkluderar bambuklumpar, mangroveträd och andra sumpiga skogsområden. Sittplatser är vanligtvis belägna på små öar utanför kusten.Acerodon jubatushar observerats använda störda områden för övernattning.(Mildenstein, et al., 2008; Mudar och Allen, 1986; Nowak, 1991)



När man söker föda,Acerodon jubatusuppvisar en stark preferens för primärskog eller sekundärskog av hög kvalitet framför störd livsmiljö, och kan flyga långa sträckor (upp till 16 km) från sin rastplats för att nå dessa platser. Det finns också en preferens för flodkanter, förmodligen på grund av deras speciella växtsamhällen.Acerodon jubatushittas sällan födosök i störda områden eller jordbruksområden, även om den regelbundet korsar sådana områden när den reser mellan skogsområden.(Mildenstein, et al., 2005; Mildenstein, et al., 2008; Nowak, 1991; Stier och Mildenstein, 2005)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • markbundna
  • Terrestra biom
  • skog
  • Våtmarker
  • träsk
  • Andra habitatfunktioner
  • strandkant
  • Räckviddshöjd
    0 till 1100 m
    0,00 till 3608,92 fot

Fysisk beskrivning

Som andra fladdermöss i FamiljenPteropodidae,Acerodon jubatushar stora ljusa ögon och relativt enkla yttre öron med kontinuerliga marginaler. Öronen är ungefär lika långa som nospartiet och är spetsiga. Det finns en klo på den andra siffran på varje vinge. Skallen har starka, ofullständiga postorbitala processer, med supraorbitala foramena. Tänderna är vassa och spetsiga, förutom de två sista kindtänderna.(Ingle och Heaney, 1992; Taylor, 1934)

Pälsen avAcerodon jubatusär tunn på hals- och öronhinnorna, saknas på vinghinnorna och kort och slät på kroppen. Det finns stor variation i färg men det typiska schemat är mörkbrunt eller svart på pannan och sidorna av huvudet, rödbrun på axlarna och mörkbrun eller svart på nedre delen av ryggen och undersidan. Nacken sträcker sig från kräm till gyllengult. Det finns en smal linje av orange bak i nacken. Varierande antal gula hårstrån är utspridda i hela pälsen, särskilt på underkroppen. Variation i färg beror inte på ålder, kön eller lokalitet.(Nowak, 1991; Taylor, 1934)



Huvud- och kroppslängden tillsammans varierar från 178 till 290 mm; det finns ingen svans. Underarmen varierar mellan 125 och 203 mm, och vingspannet varierar mellan 1,51 och 1,7 m. Vikter mellan 1050 och 1200 g har rapporterats, vilket görAcerodon jubatusbland de största fladdermössen i världen. Hanar är större och tyngre än honor.(Heaney och Heideman, 1987; Ingle och Heaney, 1992; Mudar och Allen, 1986; Nowak, 1991)

  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • hane större
  • Räckviddsmassa
    1050 till 1200 g
    37,00 till 42,29 oz
  • Räckviddslängd
    178 till 290 mm
    7,01 till 11,42 tum
  • Range vingspann
    1,51 till 1,7 m
    4,95 till 5,58 fot

Fortplantning

Det finns för närvarande ingen information om parningssystemet förAcerodon jubatus.

Acerodon jubatuspopulationer på alla öar reproducerar sig ungefär samtidigt, vilket indikerar att de antagligen använder fotoperiod som en signal istället för mer lokaliserade miljöförhållanden. Honor föder under april och maj, och möjligen i början av juni. Honor i fångenskap föder bara en gång vartannat år; de i det vilda reproducerar sannolikt mindre ofta. Inte mycket om kullstorlek är känt, men honor har inte observerats med mer än en avkomma åt gången.(Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)



  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparous
  • säsongsbetonad avel
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • viviparös
  • Avelsintervall
    Honor kan häcka så ofta som en gång vartannat år.
  • Parningssäsong
    Födslar inträffar från april till juni, men dräktighetsperioderna är okända, så häckningssäsongen har ännu inte bestämts
  • Genomsnittligt antal avkommor
    ett

Honor har observerats bära en enda avkomma. Ungarna klamrar sig fast vid sina mödrars päls med klorna, medan mammorna fläktar dem med ena vingen för att hålla dem svala. Honor investerar avsevärt i sina ungar genom dräktighet och laktation.(Taylor, 1934)

  • Föräldrainvestering
  • altrisk
  • förbefruktning
    • proviantering
    • skyddar
      • kvinna
  • förkläckning/födelse
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • före avvänjning/flägning
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna

Livslängd/Långlivslängd

Ingen information finns för närvarande tillgänglig om livslängd iAcerodon jubatus.

Beteende

Acerodon jubatusindivider rastar med andra fladdermusarter, särskiltPteropus vampyrusoch iblandPteropus hypomelanus. De är vanligtvis fler än dessa andra arter, och utgör mindre än 20% av den totala rastpopulationen. Blandade kolonier på 100 000 till 150 000 individer rapporterades i början av 1900-talet till 1920-talet; nyligen har dock inga kolonier över 30 000 individer observerats, och många är inte större än 5 000 individer. Fladdermöss dyker upp från kolonin vid solnedgången, flyger in i bergen för att äta frukt och återvänder före soluppgången.(Heaney och Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008; Taylor, 1934)



  • Nyckelbeteenden
  • flugor
  • nattlig
  • rörlig
  • stillasittande
  • Social
  • kolonial

Home Range

Hemsortimentsstorlekar för guldtäckta fruktfladdermöss är inte kända.

Kommunikation och Perception

Acerodon jubatusindivider har stora ögon och kan använda visuella ledtrådar i kommunikation. De har en distinkt lukt, vilket tyder på luktkommunikation, men inga specifika doftkörtlar har identifierats.



  • Kommunikationskanaler
  • visuell
  • kemisk
  • Perceptionskanaler
  • visuell
  • Rör
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Guldlockade fruktfladdermöss är frugivores. fikon (Ficus) verkar vara en bas i kosten, eftersom fikonfrön utgör 41 % av spillningen i genomsnitt.Ficus subcordataär dock den mest ätna artenAcerodon jubatusvisar också en stark preferens för frukter från andraFicusarter och, i mindre utsträckning,Brokig ficus. Inte alla fikonarter används, och kosten är smalare än andra fladdermöss i samma område. Anmärkningsvärt är att dessa basväxter bara finns i mogna låglandsskogar, vilket gör att den guldklädda fruktfladdermusskogen är obligatorisk. De konsumerar också löv genom att krossa dem och svälja vätskeinnehållet, men hur mycket av kosten som består av löv är okänt.(Stier och Mildenstein, 2005)

  • Primär diet
  • växtätare
    • frugivore
  • Växtmat
  • löv
  • frukt

Predation

Det finns inga kända rovdjur avAcerodon jubatus.

Ekosystemroller

Guldlockade fruktfladdermöss, som frugivores, är distributörer av växtfrön. Effekten av sådan distribution på det lokala ekosystemet har inte registrerats.(Stier och Mildenstein, 2005)

  • Ekosystempåverkan
  • sprider frön

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Några stora fladdermusplatser, som delas avAcerodon jubatusoch andra arter, används som turistattraktioner.(Mildenstein, et al., 2008)

Guldlockade fruktfladdermöss jagas för konsumtion. De fångas också ibland levande för export, även om detta är ovanligt eftersom de sägs ha en obehaglig lukt jämfört med andra liknande fladdermöss. Dessa metoder har bidragit till artens hotade status.(Mildenstein, et al., 2008)

  • Positiva effekter
  • handel med husdjur
  • mat
  • ekoturism

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

Det finns inga kända biverkningar avAcerodon jubatuspå människor.

Bevarandestatus

Guldlockade fruktfladdermöss är listade som utrotningshotade av IUCN och finns i bilaga I till CITES. Befolkningar upplever kraftiga minskningar på grund av förlust av livsmiljöer från avverkning och jordbruksprojekt och jakt på kött eller handel. De är särskilt känsliga för förlust av livsmiljöer på grund av deras beroende av fikonträd som bara finns i mogen gammal skog. Denna art är fridlyst, med tre stora rastplatser helt undantagna från jakt, men fladdermössen jagas fortfarande medan de söker föda bort från rastplatserna. Populationen uppskattas till cirka 10 000 individer; detta motsvarar en minskning med 50 % under de senaste 30 åren. Nedgången förutspås fortsätta om inte förstörelsen av gammal skog upphör. Populationer som nu erkänns somA. jubatus(Acerodon Lucifer) är nu utdöda.('Bilaga I, II och III', 2008; Heaney och Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)

Andra kommentarer

Denna art inkluderar nu Panay guldkrönta flygrävar,Acerodon Lucifer, som en gång ansågs vara en separat art. Det verkar inte finnas några morfologiska skillnader för att skilja de två taxorna. Det är inte känt om de är beteendemässigt identiska, och detta kommer förmodligen aldrig att fastställas eftersom Panay-populationen verkar vara utdöd.(Ingle och Heaney, 1992; Mildenstein, et al., 2008)

Bidragsgivare

Virginia Heinen (författare), Michigan State University, Barbara Lundrigan (redaktör, instruktör), Michigan State University, Tanya Dewey (redaktör), Animal Agents.