Acinonyx jubatuscheetah

Av Erin R. Lehnert

Geografisk räckvidd

Den historiska distributionen av geparder (Acinonyx jubatus) är mycket bred. Det sträckte sig från Palestina och den arabiska halvön till Tadzjikistan och centrala Indien, såväl som över hela kontinenten Afrika exklusive zonerna med tropisk skog och centrala Sahara. Detta område kan omfatta de torra och halvridna livsmiljöerna i regionerna i södra, östra och norra Afrika och mindre torra områden i Indien, Turkmenistan, Syrien, Palestina och Arabien. I regioner i Afrika och Asien behandlade europeiska bosättare geparder som ohyra som skulle utrotas. Utbudet av geparder minskade kraftigt på 1970-talet och undersökningar som genomfördes före 2005 visar att geparden finns i 25 länder på den afrikanska kontinenten.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Biogeografiska regioner
  • palearktisk
    • inföding
  • Orientalisk
    • inföding
  • etiopiska
    • inföding

Livsmiljö

Habitater som gynnas av geparder inkluderar gräsmarker och öknar. Geparder är landlevande, men har varit kända för att klättra i träd ibland.(Caro, 1994; Ortolani, et al., 1996)



  • Habitatregioner
  • tempererad
  • tropisk
  • markbundna
  • Terrestra biom
  • öken eller dyn
  • savann eller gräsmark

Fysisk beskrivning

Geparder är smala och har relativt långa ben i förhållande till sin kroppsstorlek jämfört med andrakatter, med ett litet, rundat huvud och korta öron. Deras monomorfa pelage är blekt gul, grå eller fawn på ryggytor och är spräcklig med små, runda, oordnade svarta fläckar i hela kroppen och sitter tätt ihop. De ventrala ytorna är blekare än de dorsala, ofta vita eller ljust bruna. Pälsen är grov vid beröring med en lätt man av längre hår på nacken. Deras ansikten är tydligt markerade med en svart tårrand från främre ögonvrån längs nospartiets längd. Ögonen hos vuxna och ungar har cirkulära pupiller när de är sammandragna och avslappnade. Öronen är små och rundade, med lätt färgad innerpäls i kontrast till den bakre sidan, som har en svart fläck inom individens huvudsakliga ryggfärg. Deras svansar är fläckiga ovanför med en bakgrund som är individens huvudsakliga dorsala färg, och den ventrala ytan har samma blekare färg som den huvudsakliga ventrala färgen. Den bakre tredjedelen av svansen har en serie mörka eller svarta ringar som slutar i en vit spets. Gepardernas tassar är smala i jämförelse med andrakatter. Framtassarna har fyra tår och en daggklo, och baktassarna har fyra tår. Klorna är lätt böjda och trubbiga från kontakt med marken, eftersom geparder har svagt indragbara klor utan skyddande hudveck.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Kroppslängder på geparder varierar från 112 till 150 cm. Svanslängder är mellan 60 och 80 cm och höjden vid axeln är 67 till 94 cm. Vikten på geparder varierar från 21 till 72 kg, med den genomsnittliga hanen större än den genomsnittliga honan. Gepardskallar är korta och breda, ovanför nospartiet och kraniet är de högt upphöjda och välvda. Näsöppningarna är dorsalt breda och förstorade, med benplattan som sträcker sig långt bakom kindtänderna. Näsgångarna är stora i jämförelse med andrakatter. Unga ungar har en uttalad man som sträcker sig över huvudet, nacken och ryggen, och har en tydligt ljusare nyans, ofta grå, vit eller blågrå. Den långa, ulliga manen hos ungar tros göra dem mindre iögonfallande för rovdjur. Trots den långa pälsen hos ungar är fläckar konsekvent synliga på underpälsen. Ungar tappar gradvis sin man tills de är tonåringar.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

1927 beskrevs ytterligare en art av geparder som kunggeparder (Acinonyx rex). Exemplaren skilde sig från andra geparder med längre och mjukare päls och avvikelser från det typiska prickmönstret. Kungsgeparder hade mörka stänger förutom fläckar på den typiska gula pälsen. Fjorton skinn registrerades från naturen i Zimbabwe och Burkina Faso. Det är nu accepterat att dessa individer är en atypisk fenotyp av geparder (Acinonyx jubatus) med en lätt melanistisk trend. Individer med king cheetah-märkning har fötts upp från fångna cheetahs med annars typiska kullar. Lite information finns tillgänglig för andra fenotypiska variationer. Albanism och melanism har dokumenterats väl hos andra arter avkatt, inklusivetiger, denafrikanskt lejon, denleopard, och denJaguar.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • hane större
  • Räckviddsmassa
    21 till 72 kg
    46,26 till 158,59 lb
  • Räckviddslängd
    112 till 150 cm
    44,09 till 59,06 tum
  • Genomsnittlig basal metabolisk hastighet
    61,77 W
    En ålder

Fortplantning

Geparder är promiskuösa till sin natur, där den begränsande faktorn för män är tillgängligheten för honor. Den faktor som begränsar reproduktiv framgång för kvinnor är tillgången till resurser. Hanar umgås med honor endast vid parning, ger ingen föräldravård och kommer att para sig med så många honor som möjligt. Honor är i huvudsak ensamma och kommer att häcka under hela året, även om majoriteten av parningar på Serengeti inträffar under den våta årstiden. Honor kommer att para sig med olika hanar över successiva försök, och om möten med manliga koalitioner inträffar, kan de para sig med mer än en individ. Honor har territorier som kommer att överlappa med territorier för andra honor och hanar. Hanar, i eller inte i koalitioner, kommer att ha territorier där de reser på jakt efter honor och kommer också att lämna sina territorier på jakt efter honor i brunst. Icke-territoriella män kommer att resa runt bosatta mäns territorier på jakt efter honor samtidigt som de håller en låg profil.(Caro, 1994)

  • Parningssystem
  • polygyn
  • polygynandrös (promiskuös)

Geparderhonor är polyestrus och i fångenskapscykel i genomsnitt var 3:e till 27:e dag, och kan vara mottagliga från 1 till 14 dagar. Geparder måste förmås att ha ägglossning, och det finns få bevis för säsongsbetonad avel. Kvinnor genomgår sin första cykel i åldern 13 till 16 månader och når i genomsnitt sexuell mognad mellan 21 och 22 månaders ålder. Honor föder vanligtvis sin första kull vid i genomsnitt 2,4 års ålder, med intervaller mellan kullar på 20,1 månader och en genomsnittlig kullstorlek på 2,1 ungar. Det finns inga bevis som tyder på att honor besöker manliga territorier för att välja mellan olika bofasta män. Den genomsnittliga parningsfrekvensen för geparder är 3 till 5 gånger per dag.(Broom, 1949; Caro och Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)

Dräktigheten varar mellan 90 och 95 dagar. Gepardungar är altriciala vid födseln. De har slutna ögon, liten lokomotiv skicklighet, och kommer att öppna sina ögon 4 till 11 dagar efter födseln. Unga geparder börjar gå efter 12 till 13 dagar när deras ögon är öppna. Vid födseln i det vilda väger ungar mellan 250 och 300 gram, men kan i fångenskap nå 460 gram. Kullstorlekar har registrerats upp till 8 ungar i fångenskap, men 6 är det maximala som har registrerats i det vilda. Den genomsnittliga kullstorleken i det vilda är 2,6 ungar. Lövmjölktänder hos ungar bryter ut mellan 3 och 6 veckors ålder, och kommer inte att ersättas med permanenta tänder förrän ungarna är runt 8 månader gamla. Ungar avvänjas från mjölk innan deras permanenta tänder bryter ut, mellan 3 och 6 månaders ålder. Ungar kommer att stanna hos sin mamma tills de är 15 till 17 månader gamla.(Broom, 1949; Caro och Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman och Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)



  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparous
  • uppfödning året runt
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • inducerad ägglossning
  • befruktning
  • viviparös
  • Avelsintervall
    Paneringsfrekvensen för geparder är okänd.
  • Parningssäsong
    Honor kommer in i brunst när som helst under året.
  • Range antal avkommor
    1 till 6
  • Genomsnittligt antal avkommor
    2.1
  • Genomsnittligt antal avkommor
    3
    En ålder
  • Dräktighetsperiod
    90 till 95 dagar
  • Range avvänjningsålder
    3 till 6 månader
  • Spänn tid till självständighet
    15 till 17 månader
  • Åldersintervall vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    13 till 16 månader
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    Kön man
    456 dagar
    En ålder

Den tjocka grå manen som unga ungar har på nacken, axlarna och ryggen verkar fungera som kamouflage från rovdjur. Spädbarnshåren försvinner efter 3 månaders ålder efter att deras mamma inte längre gömmer dem och de börjar följa henne. En kort man behålls i tonåren eller längre för vissa individer. Unga ungar är gömda i ett träsk, en klipphäll eller helt enkelt hög vegetation för skydd mot rovdjur i genomsnitt åtta veckor, och kan föras till nya gömställen under perioden när deras mödrar lämnar ungarna för att jaga. Honor med ungar kan behöva jaga framgångsrikt varje dag, medan ensamma vuxna har råd att döda varannan till var femte dag.(Caro, 1994; Krausman och Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Föräldrainvestering
  • altrisk
  • kvinnlig föräldravård
  • före avvänjning/flägning
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • före självständigheten
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • längre period av ungdomsinlärning
  • ärver moders/faderns territorium

Livslängd/Långlivslängd

Livslängden för vilda hanar är svår att uppskatta på grund av att de ofta flyttar till nya områden. Den uppskattade minimiåldern vid dödsfall för män som observerades var mellan 6 och 8 år. Territoriella män tenderar att ha bättre hälsotillstånd än icke-bosatta män och kan förväntas leva längre. Det finns inga bevis som tyder på att män i koalitioner har en längre eller kortare livslängd än ensamma män. Kvinnor som överlever till självständighet har en längre livslängd än män med en medelålder på 6,2 år. Hanar som blir självständiga har en livslängd på minst 2,8 år(Caro, 1994; Krausman och Morales, 2005)

Beteende

Territoriella (bosatta) män markerar området som de försvarar med urin. Dessutom kommer hanar också att markera territorium genom att kratta marken med sina baktassar, klösa i träd, platta gräs genom att rulla eller sätta avföring på framträdande markdetaljer. Territoriella män klassificeras aldrig i tonårsåldern. Bosatta män lämnar sina territorier för korta tidsperioder (några dagar), förmodligen för att söka efter säsongshonor utanför deras territorium. Manliga koalitioner försvarar vanligtvis sitt territorium från andra män för att underlätta tillgången till honor och bytesdjur, och består ofta under hela livet för individerna i koalitionen. Även om det är ovanligt, släpps orelaterade män ibland in i en befintlig grupp av besläktade män. Koalitionspartners som är släkt är extremt toleranta mot närhet och spenderar mycket av sin tid inom några meter från andra medlemmar om de inte fysiskt rör eller sköter varandra. Icke-relaterade koalitionsmedlemmar utsätts ofta för aggression. Fall av lek mellan de närstående medlemmarna kan bli våldsamma om den icke-närstående medlemmen kom för att ansluta sig. Icke-relaterade medlemmar avstår också mycket av den fysiska kontakten som närstående medlemmar deltar i. Efter en tid kommer icke-relaterade medlemmar av en koalition inte att agera så aggressivt som de gjorde i början. I territoriella skärmytslingar mellan manliga koalitioner har gruppstorleken störst inflytande på resultatet. Detta återspeglas i de långa mandatperioderna för större koalitioner i områden med stark konkurrens. Ensamstående män har sällan territorier i närheten av koalitioner.(Caro och Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)



Icke-territoriella män (utländska eller flytande) täcker marken i snabb takt och definieras som nomader, ofta kvar i ett enda område i högst några dagar. Flythanar kissar och gör avföring mycket mer sällan än territoriella hanar. Dessa icke-bosatta män består vanligtvis av tonåringar, ensamstående vuxna män som inte tillhör en koalition och gamla män. Beteendeskillnader mellan utländska och bosatta män är uppenbara hos utländska män. Flytare visade surt beteende, flyttade ofta efter mörkrets inbrott och vilar sällan på landformationer som skulle göra dem synliga för bofasta män. Dessutom tyder ställningstagandet på att de icke-bosatta männen inte är avslappnade, eftersom de tillbringar mer tid på att vara alerta och sitta upp när de boende männen kan observeras lutandes. Att kroppsvikten hos utländska män i jämförelse med invånare är mindre hjälper dessa observationer.(Caro och Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Nyckelbeteenden
  • kursorial
  • hemskt
  • dygn
  • rörlig
  • enslig
  • territoriell

Home Range

Befolkningstätheten för geparder varierar från 1 individ per 20 kvadratkilometer. till 1 individ per 100 kvadratkilometer. Vissa hemområden har rapporterats vara mellan 50 och 130 kvadratkilometer. Geparder kan vara ensamma eller leva i små grupper, där grupperna består av antingen en mamma och hennes ungar, flera närstående vuxna hanar, eller syskon av manliga och kvinnliga syskon som kort är separerade från sin mor där honan ännu inte har kommit i brunst. Kvinnor använder en mängd olika rörelsemönster inom sina intervall, från att resa långa sträckor i enstaka sträckor till att stanna kvar i ett allmänt område i flera dagar. Även om intervallen för enskilda honor överlappar varandra, umgås de inte. Om honorna märker varandra, kommer de att sitta och titta på den andra på avstånd på upp till 2 km från varandra tills den ena går iväg. Detta beteende är vanligt med andra kvinnorkatter, liksom, med undantag förhuskatterochlejon. Honor försvarar inte sitt territorium, även om de doftmärker genom att kissa eller göra avföring. Däremot kommer förekomsten av ungar att förändra honornas rörelser beroende på deras ungas ålder.(Caro, 1994; Nowak, 1999)



Kommunikation och Perception

Även om det är ovanligt, när medlemmar i en manlig koalition blir separerade, förekommer röstsamtal (beskrivs som 'yipps' och 'churrs') i upp till 20 minuter kontinuerligt tills de återförenas med sina partner. Honor kommer också att kalla på sina ungar för att lokalisera dem, särskilt om unga ungar har vandrat från deras gömda lya. Doftmärkning, även om den inte är direkt, är en viktig aspekt av kommunikationen med geparder eftersom de övervägande är asociala och honor bara träffar andra individer när det är dags att avla.(Caro, 1994)

  • Kommunikationskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • kemisk
  • Andra kommunikationslägen
  • doftmärken
  • Perceptionskanaler
  • visuell
  • Rör
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Geparder har en köttätande diet, varav en stor del innehåller gaseller, särskiltThomsons gasell. Deras kost inkluderar ocksåimpalasoch andra små och medelstora klövvilt, samt unga stora klövvilt. Små djur, som t.exhararochfåglar, är också offer för geparder, särskilt när andra djur är svåra att få tag på. När geparder kan ta om sitt byte, slås djuret vanligtvis till marken med gepardens framtassar, och geparden fortsätter att strypa djuret genom att gripa dess hals med käkarna. Strypning är inte unikt för geparder, eftersom många andra kattdjur använder denna teknik för att döda sitt byte. olikt andrakatter, geparder går inte i bakhåll eller förföljer byten förrän den är väl inom springavstånd. Istället laddar de på ett avstånd på cirka 70 till 100 meter från motivet. Framgångsfrekvensen är ofta mer dyster om laddningen börjar från mer än 200 m avstånd, och jakten kan bara fortsätta en sträcka upp till 500 m. Geparden är ett av de snabbaste landlevande däggdjuren, med rapporterade maxhastigheter från 80 till 112 kilometer i timmen. Denna hastighet kan dock inte hållas längre än några hundra meter innan individen överhettas. Majoriteten av jakterna slutar i misslyckande.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Primär diet
  • rovdjur
    • äter landlevande ryggradsdjur
  • Animaliska livsmedel
  • fåglar
  • däggdjur

Predation

Gepardungars dödlighet är högst förkattersom inte jagas av människor.Lions,hyenor, ochleoparderhar dokumenterats döda gepardungar. Det har inte gjorts några direkta observationer av barnamord av geparder. Honor har observerats i bråk med hanar inom ett kort tidsintervall för att förlora ungar. Det antas att om barnmord inträffar bland geparder så görs det i syfte att säkerställa att mamman kommer i brunst. Medan andra rovdjur kommer att döda vuxna geparder om chansen uppstår, kommer de flesta vuxna att fly från rovdjur.Lionsochhyenorhar observerats som kleptoparasiter av gepard dödar, men geparden i fråga är vanligtvis oförmögen att avskräcka parasitism och ger upp till förmån för att kämpa för sin måltid.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Anpassningar mot rovdjur
  • kryptisk

Ekosystemroller

Gepardarnas roll i deras ekosystem är relativt okänd.

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Geparden var semi-domesticerad för jakt i det forntida Egypten, Sumerien och Assyrien och fortsatte att användas i 4 300 år. På senare tid har geparder använts för jakt av europeiska och indiska kungligheter, vanligtvis tagna med huvor som en falk och sedan släppts ut när vilt var inom synhåll. Geparder gynnades framför andra jaktkamrater eftersom om de försökte fly kunde de fångas inom några hundra meter av en person på hästryggen.(Nowak, 1999)

  • Positiva effekter
  • mat
  • kroppsdelar är en källa till värdefullt material
  • ekoturism
  • forskning och utbildning

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

I Namibia och andra regioner i södra Afrika anses geparder vara ett skadedjur och en allvarlig fara för boskap och förföljs i enlighet därmed.(Nowak, 1999)

  • Negativa effekter
  • växtskadegörare

Bevarandestatus

IUCN-databasen listar geparder som en sårbar art. United States Fish and Wildlife Service listar geparden som hotad på alla hittade platser och har funnits på listan över utrotningshotade arter sedan den 2 juni 1970. Trots detta är årliga kvoter tillåtna i Zimbabwe, Namibia och Botswana på 50, 150 respektive 5 personer. Genetiska studier av geparder har visat att det finns mycket liten genetisk variation inom arten, möjligen på grund av en allvarlig flaskhalshändelse under dess evolutionära historia. Detta gör geparden extremt sårbar för miljöstörningar och sjukdomar. Geparder, jämfört med andra afrikanska katter, har en mindre framgångsfrekvens vid jakt. Geparder 'tycks arbeta hårdare' (Nowak 1999) än andra stora katter, och kan därför vara mer sårbara för miljöförändringar från mänskliga störningar än de andrakatteri området. Befolkningen i Namibia och Zimbawe förföljer fortfarande geparder idag på grund av boskapsförluster, och de skjuts för sport i regioner i Sahel. Men de flesta länder där geparder finns skyddar arten.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; US Fish and Wildlife Service, 1970)

Andra kommentarer

Underfamiljen Acionychinae ingick tidigare i en monofyletisk grupp, men nya molekylära bevis samlar nu geparder (A. jubatus) med puman (Puma concolor) och jaguarundi (P. jagouaroundi) i stammen Acinonychini, med en divergens som uppskattas till cirka 6,9 miljoner år sedan.(IUCN, 1996)

Bidragsgivare

Erin R. Lehnert (författare), Michigan Technological University, Laura Podzikowski (redaktör), Special Projects.