Acrobats pygmaeusfeathertail glidflygplan

Av Adam Shiroff

Geografisk räckvidd

Begränsad till Australiens fastland, men har en bred utbredning genom de flesta av de öppna och slutna skogarna i östra och sydöstra Austraila från Cape York till sydöstra hörnet av södra Austrailia. Finns även i floden Redgum-skogar associerade med floder i inlandet, särskilt Murray River (Ward, 1990)

  • Biogeografiska regioner
  • australiska
    • inföding

Livsmiljö

Akrobater pygmaeusfinns i ett brett spektrum av livsmiljöer. Den har observerats söka föda på marken, i stora träd och buskar och i höga gräs. Feathertailed Segelflygplan har observerats söka föda på höjder från marknivå till 40 meter över marken. Höjd på födosök beror på trädslag och mängd föda, men den är oberoende av säsong (Goldingay och Kavanagh, 1995).



  • Terrestra biom
  • savann eller gräsmark
  • skog

Fysisk beskrivning

Viktintervallet för hanarna liknar det för honorna, men i de flesta fall vägde hanarna faktiskt mer. Huvud- och kroppslängden varierar från 65-80 mm, och svanslängden varierar från 70-80 mm. Mest anmärkningsvärd egenskap hosA. pygmaeusär den fjäderlika svansen, som inget annat däggdjur har. Den har molarer som tyder på en insektsätare, men också en tunga med borstspets som är typisk för en nektarmatare. Dess stora framåtriktade ögon är för nattliga binokulära syn, och den har stora tandade kuddar på varje tå, som hjälper till att fästa på släta ytor.A. pygmaeushar en något gripbar svans som ger grepp om kvistar och små grenar.



  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Genomsnittlig massa
    13 g
    0,46 oz
    En ålder
  • Genomsnittlig basal metabolisk hastighet
    0,084 watt
    En ålder

Fortplantning

I sydöstra Australien häckar arten från juli till januari och honor producerar vanligtvis två kullar inom denna tid. Den andra kullen föds vid en brunst efter förlossningen och genomgår en period av embryonal diapaus. Hanar uppvisar förstorade testiklar och epididymider i början av häckningssäsongen, men visar en nedgång under säsongen. Det kan finnas fyra eller fler påsungar men antalet överstiger sällan antalet spenar, som är fyra. Påsens liv varar cirka 9 veckor, vilket är långt för ett pungdjur av denna storlek, men utvecklingsstadiet liknar andra pungdjur vid tidpunkten för pungdjuret. I genomsnitt tappas ungefär en unge från varje kull under laktationen. Minskad kullstorlek kan vara ett resultat av att honan matchar laktationskostnaden med tillgängliga resurser. Vid tidpunkten för avvänjningen är individerna stora och kan fortsätta att umgås med sina mödrar, dock försvinner 90 % av båda könen från befolkningen, antingen genom spridning eller dödlighet, innan de når mognad (Ward, 1990).

  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • Genomsnittligt antal avkommor
    3
    En ålder
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    Kön: kvinna
    240 dagar
    En ålder
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    Kön man
    365 dagar
    En ålder

Livslängd/Långlivslängd

Beteende

Pygmy Glider är normalt aktiv på natten förutom när man föder upp ungar. Sedan ses honan komma fram för att äta eller dricka under sen eftermiddag. Grupper avA. pygmaeushar observerats i praktiskt taget alla tillgängliga slutna utrymmen, från ihåliga trädstammar till telefonväxlingsboxar till fågelbon eller possum dreys. De bildar sfäriska bon (dreys) av vegetation, vanligtvis eukalyptblad, bark och trädormbunksfibrer (Strahan, 1983). De har hittats i grupper på upp till 20 individer, men dessa anses inte vara stabila föreningar. Man tror att kommunikationen mellan mor och ung sker genom ett antal högfrekventa ljud och markering med urin. Utfodring i grupper observeras vanligtvis i fångenskap, men det har bara setts i naturen en gång (Strahan, 1983).A. pygmaeusgenomgår flerdagars torpor-anfall och sänker sin kroppstemperatur till cirka 2 grader Celsius. Detta skiljer sig från djup dvala. Det finns ingen gödning i förvintertid och det verkar som om långvarig torpor endast används i nödsituationer (Jones och Geiser, 1992).



  • Nyckelbeteenden
  • rörlig

Kommunikation och Perception

  • Perceptionskanaler
  • Rör
  • kemisk

Matvanor

Det mesta av ätbeteendet hos denna art sker i eukalypter. De söker under lös bark och plockar lövverk. Sökandet av lös bark tyder på att djuret livnär sig på honungsdagg och leddjur, medan bladupptagningen tyder på att mata på manna, honungsdagg, lerps och leddjur. Nektarmatning har setts (Goldingay och Kavanagh, 1995) men sägs endast sällan förekomma.

Bevarandestatus

Akrobater pygmaeussägs vara vanlig i sitt geografiska utbredningsområde och individuella livsmiljöer.

Andra kommentarer

Det sägs vara att Feathertail Glider sannolikt är bland de mest känsliga av de australiensiska däggdjuren för habitatförändringar i samband med timmerskörd på grund av dessa pungdjurs trädlevande livsstil.



Bidragsgivare

Adam Shiroff (författare), University of Michigan-Ann Arbor.