Anas penelopeEurasisk vika

Av Cody Tromberg

Geografisk räckvidd

eurasiska vivor (Anas Penelope) har en mycket stor utbredning, de häckar från Island över norra Europa och Asien. Även om de mestadels är migrerande, är vissa brittiska befolkningar huvudsakligen stationära. Migrerande populationer övervintrar från de brittiska öarna till norra Afrika och Indien, med några som når USA och Kanada.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)

  • Biogeografiska regioner
  • nearctic
    • inföding
  • palearktisk
    • inföding

Livsmiljö

Under häckningssäsongen ockuperar eurasiska vivor många olika våtmarker inklusive grunda sötvattenkärr, laguner och sjöar med riklig flytande och nedsänkt vegetation, åtföljd av lera eller siltbottnar. Wigeons kan också hittas i långsamt rörliga floder och bäckar. Eurasiska vivor föredrar ängsstränder eller de som är utspridda med träd. Under hela vintern använder eurasiska vivor tidvatten lera eller salta kärr för sammankomster. Övervintrande wigor kan också hittas i sötvattenslaguner och översvämmade gräsmarker.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)



  • Habitatregioner
  • tempererad
  • sötvatten
  • Terrestra biom
  • tundra
  • Vattenbiomer
  • sjöar och dammar
  • floder och bäckar
  • kust
  • bräckt vatten
  • Våtmarker
  • träsk
  • bok
  • Andra habitatfunktioner
  • strandkant
  • mynning

Fysisk beskrivning

Eurasian wigeons är medelstora ankor, som sträcker sig i längd från 45 till 58 cm, med ett vingspann på 75 till 86 cm. De väger mellan 415 och 971 g och är sexuellt dimorfa, där hanarna är mer levande färgade. Eurasiska vivor har små näbbar, smala vingar, en spetsig svans och en krönt panna. Vuxna hanar har en krämvit panna med ett kastanjebrunt huvud och hals och iriserande gröna fläckar bakom ögonen. Deras övre bröst är rosabrunt och deras nedre bröst och flanker är vita men ser gråa ut. De har en svart spetsad svans med vita övre täckfåror; vingdäckarna är också vita med svart spets. Eurasiska vivor har grönaktiga sekundärer och dammbruna primörer, med blågrå fötter och näbbar som är tippade i svart. Hanar i förmörkelsefjäderdräkten liknar honor men har vita vingtäckare. Vuxna honor har ett beiget huvud och hals, som är spräcklig grönaktig, och deras sidor och bröst är rödbruna. Deras rumpa och axlar är mörka och deras vingar är gråbruna. De har också en blågrå näbb med svarta och blåaktiga ben. Eurasian wigeons är oftast förväxlas medamerikanska wigeons. Vuxna eurasiska vivor av hankön kan särskiljas från amerikanska vivor på deras rödaktiga huvud och gråa vermikulerade sidor. Honor är anmärkningsvärt lika men eurasiska vivor har fläckiga grå vid basen av sina vingar, medan amerikanska vivor har vita.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Jacobsen och Ugelvik, 1992; Scott och Rose, 1996)



  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • kön färgade eller mönstrade annorlunda
  • manliga mer färgglada
  • Räckviddsmassa
    415 till 971 g
    14,63 till 34,22 oz
  • Räckviddslängd
    45 till 58 cm
    17,72 till 22,83 tum
  • Range vingspann
    75 till 86 cm
    29,53 till 33,86 tum

Fortplantning

Eurasiska vivor är säsongsmässigt monogama med parbindningar som bildas från senhösten och fortsätter under hela vintern.(Cramp och Simmons, 1977)

  • Parningssystem
  • monogam

Häckningssäsongen för eurasiska duvor sträcker sig från april till maj. De lägger sju till elva ägg i en liten sänka kantad av vegetation och dun. Föredragna boplatser är nära strandlinjer täckta av överhängande grenar. Inkubationsperioderna sträcker sig från 22 till 25 dagar, med ett genomsnitt på 24 dagar. Eurasiska vivor är självständiga vid, eller strax före det spirande stadiet, som de når på 40 till 45 dagar. Sexuell mognad uppnås vid ett till två år.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)



  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparous
  • säsongsbetonad avel
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • oviparösa
  • Avelsintervall
    Eurasian Wigeons häckar en gång per år.
  • Parningssäsong
    Dessa fåglar häckar från april till maj.
  • Range ägg per säsong
    7 till 11
  • Räckviddstid till kläckning
    22 till 25 dagar
  • Genomsnittlig tid till kläckning
    24 dagar
  • Range fledging ålder
    40 till 45 dagar
  • Åldersintervall vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    1 till 2 år
  • Åldersintervall vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    1 till 2 år

När parbindningar har bildats försvarar manliga eurasiska vivor sin partner fram till häckningssäsongen. När inkubationen har börjat lämnar hanarna vanligtvis sin partner och börjar smälta. När inkubationen väl har börjat, fram till tidpunkten för flygning, sköts all vård av honan.(Johnsgard, 1978)

  • Föräldrainvestering
  • precocial
  • förbefruktning
    • skyddar
      • kvinna
  • förkläckning/födelse
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • före avvänjning/flägning
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • före självständigheten
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • förening med föräldrar efter självständigheten

Livslängd/Långlivslängd

Baserat på en bandingstudie i Storbritannien, levde den äldsta registrerade vilda eurasiska duvan 35 år, 2 månader.(Fransson, et al., 2010)

  • Räckvidds livslängd
    Status: vild
    35.167 (höga) år

Beteende

Eurasiska vivor är en social, migrerande art, förutom under häckningssäsongen. Dessa fåglar är dabbling ankor som livnär sig både i vatten och på land. Vanligtvis äter de med utsträckta huvuden och halsar, men de kommer att gå upp om förhållandena är rätt. Båda könen går igenom en flyglös molt. Hanar samlas i moltande flockar medan honor ruvar på ägg och föder upp kläckningar. Honor och ungar ansluter sig till hanar senare på sommaren innan flyttningen börjar. I Nordamerika kan eurasiska vivor hittas i blandade flockar av ankor, speciellt medamerikanska wigeons.(Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)



  • Nyckelbeteenden
  • flugor
  • natatorisk
  • dygn
  • nattlig
  • rörlig
  • flyttande
  • Social

Home Range

Det finns mycket lite information tillgänglig angående storleken på eurasiska duvor. Häckande fåglar kan ha olika grader av territorialitet. I ett fall hittades en öpopulation på 35 till 40 häckande par 8 till 34 meter från varandra. På vintern har de registrerats färdas cirka 2,8 km varje dag mellan rastplatser och födosöksplatser.(Batt, et al., 1992; Carboneras, 1992; Legagneux, et al., 2009)

Kommunikation och Perception

Eurasiska wigor är starkt röststarka, hanar gör ett högt visslande rop, 'phee oo', medan honor gör ett lågt morrande eller hum, 'errr'. Kallen av eurasiska vivor liknaramerikanska wigeons; dock har manliga eurasiska wigeons kortare, högre rop.(Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)

  • Kommunikationskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuell
  • Rör
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Eurasiska vivor är änder som kan flyga upp till 16 km för att äta. De livnär sig i både vatten- och landmiljöer. Tuvor kan livnära sig på vattenvegetation genom både ytfiltermatning och uppfodring. För att filtrera foder silar de vatten och växtmaterial genom små tand som dungar i näbben. Tipp-up eller up-end matning används för att nå nedsänkt vegetation. Eurasiska vivor är växtätare och granätare. De äter löv, stjälkar, rötter och frön. Några specifika växter som äts av denna art inkluderar;fransad näckros,andmat,vatten kråkfotochKanadensisk damgräs. Det har varit känt att eurasiska wigor livnär sig nära svanar och dykande änder på dammräsbäddar. Matning bland stora dykande fåglar gör att de kan stjäla mat när den kommer upp till ytan.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Johnsgard, 1978)



  • Primär diet
  • växtätare
    • folivor
    • granivore
  • Växtmat
  • löv
  • rötter och knölar
  • trä, bark eller stjälkar
  • frön, spannmål och nötter
  • alger

Predation

Röda rävar,vanliga korpar,Amerikanska minkar, ochhuvkråkorär vanliga bopredatorer av eurasiska vivor. Likaså jagas vuxna fåglar ofta avgyrfalconsochvästra kärrhökar. För att undvika marklevande rovdjur kvackar eurasiska vivor högt i grupper och följer rovdjurets rörelser. När fågelrovdjur upptäcks flyr eurasiska vivor till vegetationen och ligger orörliga med halsen utsträckt tills hotet har passerat. Eurasiska vivor flyr främst rovdjur, men de kan också dyka.(Carboneras, 1992; Jacobsen och Ugelvik, 1992)

Ekosystemroller

Eurasiska vivor livnär sig på våtmarksväxter i hela sitt utbredningsområde. Dessa fåglar är också bytesobjekt för en mängd olika däggdjurs- och fågelrovdjur.(Carboneras, 1992; Cramp och Simmons, 1977; Jacobsen och Ugelvik, 1992; Johnsgard, 1978)



Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Eurasiska wigor jagas kommersiellt och rekreationsmässigt. I vissa områden skördas ägg och individer föds upp som husdjur.(Butchart, et al., 2013; Carboneras, 1992; Gudmundsson, 1979)

  • Positiva effekter
  • handel med husdjur
  • mat

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

Det finns för närvarande inga kända negativa effekter av eurasiska vivor på människor.

Bevarandestatus

Den exakta populationsstorleken för eurasiska wigjoner är okänd; den uppskattade globala befolkningen är dock 2 800 000 till 3 300 000. Denna populationsstorlek ger denna art en ranking av minst oro på IUCN:s röda lista. Det finns ingen aktuell notering för eurasiska vivor på US Migratory Bird Act eller US Federal List. Cites listar dock eurasiska vivor i bilaga III.(Butchart, et al., 2013; Carboneras, 1992)

Bidragsgivare

Cody Tromberg (författare), University of Wisconsin - Stevens Point, Christopher Yahnke (redaktör), University of Wisconsin-Stevens Point, Adam DeBolt (redaktör), Leila Siciliano Martina (redaktör), Animal Agents Staff.