Aonyx capensis Afrikansk klolös utter

Av Daniel Kowalsky

Geografisk räckvidd

Aonyx capensisär den mest utbredda utterarten i Afrika. Deras hemområde är begränsat till den afrikanska kontinenten, sträcker sig längs kusten från Sydafrika till Etiopien och över kontinenten till Senegal. Till skillnad från deras nära släktingAonyx capensis congica,Aonyx capensisförekommer inte i den centralafrikanska regnskogsregionen i Kongobäckenet.Aonyx capensisochA. capensis congicaär sympatiska i Uganda och Rwanda.(Hoffmann, 2010; Larivière, 2001)

  • Biogeografiska regioner
  • etiopiska
    • inföding

Livsmiljö

Afrikanska klolösa uttrar är främst vattenlevande och lever nära perenna och episodiska källor eller floder. Marina populationer uppstår om en sötvattenkälla finns i närheten för att dricka. Dessa uttrar föredrar grunt vatten med tjocka vassängar, som är hem för flera gynnsamma byten som krabba och fiskar. På land tar afrikanska klolösa uttrar skydd i underjordiska hålor, under stenar, rötter eller tät vegetation. Man har hittat hålor från havsnivå till 1200 m höjd. Dens används för att vila, leka, äta, göra avföring och föda barn och delas av flera uttrar. Afrikanska klolösa uttrar har varit kända för att gräva hålor i sanden upp till 3 m djupa, med ingångar till hålan ovanför och under vattenytan. Burrows innehåller vanligtvis ett bo av gräs eller annan vegetation. Hyr är aldrig längre än 50 m från stranden eller 15 m från sötvatten. De är vanligtvis nära riklig mattillgång och tätt bevuxna områden. Afrikanska klolösa uttrar dyker vanligtvis inte längre än 1,5 m under vattenytan.(Larivière, 2001; Nel och Somers, 2007)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • markbundna
  • saltvatten eller marint vatten
  • sötvatten
  • Terrestra biom
  • savann eller gräsmark
  • skog
  • regnskog
  • Vattenbiomer
  • sjöar och dammar
  • floder och bäckar
  • tillfälliga pooler
  • kust
  • bräckt vatten
  • Andra habitatfunktioner
  • strandkant
  • mynning
  • Räckviddshöjd
    0 till 1200 m
    0,00 till 3937,01 fot
  • Genomsnittligt djup
    1,5 m
    4,92 fot

Fysisk beskrivning

Afrikanska klolösa uttrar är den största gamla världenutterart och 3:e största arten av utter totalt sett. Deras huvud- och kroppslängd varierar från 762 mm till 880 mm. Deras svans mäter 465 mm till 515 mm lång och är vanligtvis kraftig och avsmalnande. De väger mellan 10 och 22 kg. Hanar är något tyngre och längre än honor. Deras tjocka glänsande päls är mörkbruna med undantag för distinkta vita färger på överläpparna, sidorna av ansiktet, halsen, halsen, magen och nedre öronen. Utterpelage består av två sortershår. Ytterhåren, ellerskydda hårstrån, mäta upp till 25 mm i längd. Underpälsen, eller pälsen, är vit till benvit och är gjord av kort (10 mm), fint, vågigt hår. Afrikanska klolösa uttrar har långa vita morrhår på kinderna, hakan och ögonbrynen, som används för att upptäcka byten i grumliga vatten. De är klolösa med undantag för små skötselklor på baksiffrorna 2, 3 och 4. Även om deras bakfötter är delvis simhudade, har de minst väv av alla utterarter. De har smidiga framfötter med motsatta tummar. Grov hud kantar deras handflator och fingrar och hjälper till att greppa hala byten. Afrikanska klolösa uttrar har stora skallar, som mäter 125 till 136 mm i längd. De har ett brett, tillplattat hjärnhus och en liten sagittal krön. Hjärnstorleken är stor jämfört med skallens storlek, talarstolen är kort och bred och zygomatiska bågar är smala. Afrikanska klolösa uttrar har storamolarer, specialiserad för krossningkräftdjuroch fiskskallar, och inga skärande tänder. Formen på deras molarer varierar geografiskt. De har ett par anala doftkörtlar som används för doftmärkning. Hanarnas förhud sticker ut från deras kropp men penis finns under deras tjocka hud. Honor har två par bröstkörtlar på buken.(Larivière, 2001; Nel och Somers, 2007)



  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • hane större
  • Räckviddsmassa
    10,6 till 21 kg
    23,35 till 46,26 lb
  • Räckviddslängd
    730 till 880 mm
    28,74 till 34,65 tum

Fortplantning

Lite är känt om parningssystemet förAonyx capensis.(Larivière, 2001)

Lite är känt om parningssystemet för afrikanska klolösa uttrar. Häckning sker under torrperioden, som varierar beroende på plats, och förlossningen sammanfaller med början av regnperioden. Dräktigheten varar cirka 63 dagar. Kullarna varierar i storlek från 1 till 3 ungar, men så många som 5 ungar per kull har rapporterats för djur i fångenskap. Vid födseln väger valparna cirka 200 g och kan växa till mer än 1 400 g inom 14 dagar. Valpar föds altricial men öppnar sina ögon och lämnar sin håla efter 16 till 30 dagar, och avvänjning sker 45 till 60 dagar efter födseln. De blir självständiga och könsmogna vid 1 års ålder.(Nel och Somers, 2007; Somers och Nel, 2003)



  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparous
  • säsongsbetonad avel
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • viviparös
  • Avelsintervall
    A. capensishäckar en gång om året.
  • Parningssäsong
    Häckning sker huvudsakligen under torrperioden, även om parningar kan ske året runt. .
  • Range antal avkommor
    1 till 5
  • Genomsnittlig dräktighetstid
    63 dagar
  • Range avvänjningsålder
    45 till 60 dagar
  • Genomsnittlig tid till självständighet
    1 år
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    1 år
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    1 år

Lite är känt om föräldravård hos afrikanska klolösa uttrar. Mödrar ammar sina valpar tills de är 45 till 60 dagar gamla. Valpar blir självständiga i slutet av sitt första år.(Larivière, 2001)

  • Föräldrainvestering
  • kvinnlig föräldravård
  • förbefruktning
    • proviantering
    • skyddar
      • kvinna
  • förkläckning/födelse
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna
  • före avvänjning/flägning
    • proviantering
      • kvinna
    • skyddar
      • kvinna

Livslängd/Långlivslängd

Afrikanska klolösa uttrar lever 10 till 12 år i naturen och cirka 15 år i fångenskap.(Larivière, 2001)

  • Räckvidds livslängd
    Status: vild
    10 till 12 år
  • Räckvidds livslängd
    Status: fångenskap
    15 (höga) år
  • Typisk livslängd
    Status: vild
    10 till 14 år
  • Medellivslängd
    Status: fångenskap
    15 år

Beteende

Afrikanska klolösa uttrar är solitära och kan hittas i både sötvatten och marina livsmiljöer. Grupper som består av 4 till 6 individer, med 2 till 3 vuxna och 2 till 3 ungar, upptäcks ibland och ibland bildas större klaner för att söka föda. Dessa uttrar är mest aktiva under gryning och skymning (dvs crepuskulära). Dagen ägnas åt att sova i hålor eller hålor. Nästan hälften av alla hålor bildas av naturliga sänkor eller skyddande landskap, medan den andra hälften av hålor är konstruerade av uttrar som gräver genom mjuka underlag som sand eller lera. Golvets golv är ofta kantat av vegetation. De tillbringar en majoritet av sina vakna timmar med att simma, jaga, söka föda, leka och sola sig i solen. På land går dessa uttrar antingen långsamt eller travar som en säl, ibland går de över 7 km mellan vattendrag. De simmar genom att använda sina bakben och svansar för framdrivning medan de använder sina svansar som roder.(Larivière, 2001; Nel och Somers, 2007; Somers och Nel, 2003)



Afrikanska klolösa uttrar gör större delen av sin jakt i vatten. Grunt vatten, cirka 1,5 m djupt, är att föredra för jakt. De börjar jaga genom att sänka huvudet under vattnet och leta efter byte medan de använder framfötterna för att känna under stenar. De tar tag i byten med framfötterna och tar upp det till ytan för att äta. Små krabbor äts medan uttern står vinkelrätt mot vattenytan, och stora krabbor äts medan uttern ligger på rygg för att fånga matbitar som faller ur munnen. Afrikanska klolösa uttrar dyker också efter fisk. Dyken kan pågå från 6 till 49 s, i snitt 18 s per dyk. Små fiskar äts i vattnet och stora fiskar förs till grunt vatten eller stranden för konsumtion. Direkt efter att ha ätit rengör afrikanska klolösa uttrar sina ansikten med framfötterna. Efter jakt kan de lämna vattnet och torka av eller tillbringa tid med att leka. De torkar av sig genom att rulla och gnugga sina kroppar mot gräs, stenar eller sandreglar och sola sig. Unga afrikanska klolösa uttrar tillbringar en betydande tid med att leka och har observerats när de leker, kämpar, simmar, glider på stenar, leker med maten och till och med hämtar småstenar som kastats i vattnet innan de träffar marken.(Larivière, 2001; Nel och Somers, 2007; Somers och Nel, 2003)

  • Nyckelbeteenden
  • natatorisk
  • nattlig
  • skymning
  • rörlig
  • stillasittande
  • enslig
  • Områdesstorlek
    49000 till 10625000 m^2

Home Range

Afrikanska klolösa uttrar har hemområden från 4,9 ha till 1062,5 ha. Det mesta av deras tid spenderas i ett mindre kärnområde som sträcker sig från 1,1 ha till 138,9 ha.(Nel och Somers, 2007)

Kommunikation och Perception

Afrikanska klolösa uttrar gör komplexa vokaliseringar, inklusive låga och höga visslingar, grymtningar och 'hah'-ljud som anses uttrycka ångest. De skriker, stönar och jamar också. Syftet med olika vokaliseringar är inte väl förstått. Dessa uttrar avgränsar territoriella gränser med knappt märkta fekal spillning som kallas 'sprains'. Vrickningar finns vanligtvis kring hålor och förekommer oftast under parningssäsongen. Ett par anala doftkörtlar används också för att kommunicera genom doft.(Larivière, 2001; Somers och Nel, 2003)



  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • kemisk
  • Andra kommunikationslägen
  • feromoner
  • doftmärken
  • Perceptionskanaler
  • visuell
  • Rör
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Afrikanska klolösa uttrar är främst köttätare. I sötvattenmiljöer består deras diet främst av krabbor (Potamonauter); men de äter också grodor (Xenopus), insekter (Coprinae,Cyclorhapha,Dytiscidae,Nepidae,Odonota,Scarabaeidae), och olika fiskarter, som utgör mer av kosten under vintern när de bromsas av kalla temperaturer och är lättare att fånga. I marina livsmiljöer består kosten av afrikanska klolösa uttrar huvudsakligen av fisk. Marina invånare äter också krabba,Cape rock hummer, ochhavsöra. Afrikanska klolösa uttrar har också varit kända för att ätaankor,gäss,sothöns,svanar,trollsländalarver,blötdjur,reptiler,små fåglar, ochsnävlar.(Larivière, 2001; Nel och Somers, 2007; Somers och Nel, 2003)

  • Primär diet
  • rovdjur
    • fiskätare
    • äter leddjur som inte är insekter
  • Animaliska livsmedel
  • fåglar
  • däggdjur
  • groddjur
  • reptiler
  • fisk
  • insekter
  • blötdjur
  • vattenlevande kräftdjur

Predation

Afrikanska klolösa uttrar äts ibland avNilen krokodilerochfiskörnar. Deras farligaste rovdjur ärmänniskor. Deras tvåfärgade pelage hjälper till att kamouflera dem i vattnet och på land. De är smidiga simmare som ofta kan undkomma potentiella rovdjur när de är i vattnet. På land är de dock särskilt sårbara för predation.(Larivière, 2001)



  • Anpassningar mot rovdjur
  • kryptisk
  • Kända rovdjur
    • Nilkrokodil, (Crocodilus niloticus)
    • fiskörn, (Haliaetus vocifer)
    • människor, (Homo sapiens)

Ekosystemroller

Afrikanska klolösa uttrar är rovdjur av krabbor, fiskar, grodor och insekter. De parasiteras av flera arter avplattmask, InklusiveBaschkirovitrema,Clinostomum pyriforme, ochPrudhoella rhodesiensis. Dessutom olika arter avspolmask, InklusiveCloeoascaris spinicollis, tillbringar åtminstone en del av sin komplexa livscykel i vävnaderna hos afrikanska klolösa uttrar. Det finns inga kända ektoparasiter.(Larivière, 2001)

Kommensal/parasitisk art
  • Baschkirovitrema
  • Clinostomum pyriforme
  • Prudhoella rhodesiensis
  • Cloeoascaris spinicollis

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Afrikanska klolösa uttrar jagas för sina skinn och andra kroppsdelar, och de hålls ibland som husdjur.(Hoffmann, 2010)

  • Positiva effekter
  • handel med husdjur
  • kroppsdelar är en källa till värdefullt material

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

På grund av sin kost ser fiskare afrikanska klolösa uttrar som konkurrenter om fisk och fiskbyte. Afrikanska klolösa uttrar ses ibland som skadedjur i jordbruket eftersom de också ibland dödar fjäderfä.(Hoffmann, 2010)

Bevarandestatus

Populationer av afrikanska klolösa uttrar är utbredda och stabila, och IUCN:s röda lista över hotade arter listar dem som 'minst oroande'. Människoinducerade förändringar av livsmiljöer är dock ett potentiellt hot mot vissa lokala befolkningar. Afrikanska klolösa uttrar i Nigeria och Kamerun listas under CITES Bilaga I, medan alla andra är listade under Bilaga II.(Hoffmann, 2010)

Bidragsgivare

Daniel Kowalsky (författare), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktör), University of Michigan-Ann Arbor, John Berini (redaktör), Animal Agents Staff.