Tetrax tetrax liten bustard

Av Zach Schaefer

Geografisk räckvidd

Små snäppar finns i Spanien, Frankrike, norra Marocko, de östra kustområdena i Italien, öprovinsen Sardinien i Italien, Turkiet, östra Ukraina, sydvästra Ryssland, Kazakstan, Azerbajdzjan, Kirgizistan, Iran och ett litet område i nordvästra Kina. Ungefär hälften av jordens befolkning finns på den iberiska halvön. Fåglar från Frankrike och norra iberiska halvön kommer att vandra till de södra delarna av den iberiska halvön för vintern.('Little Bustard (Tetrax Tetrax)', 2015; 'Tetrax Tetrax', 2015; Delgado, et al., 2010)

  • Biogeografiska regioner
  • palearktisk
    • inföding

Livsmiljö

Lilla bustard föredragna livsmiljö är torr, öppen gräsmark.Tetrax tetraxkommer också att bebo betesmarker på grund av dess likhet med den ursprungliga stäppliknande livsmiljön. I jordbruksområden föredrar man medelhög vegetation med medeldensitet, vilket möjliggör riklig mat, förmåga att hitta kompisar och förmåga att upptäcka rovdjur.('Tetrax Tetrax', 2015; Salamolard och Moreau, 1999; Silva, et al., 2004)



  • Habitatregioner
  • tempererad
  • Terrestra biom
  • savann eller gräsmark
  • Andra habitatfunktioner
  • jordbruks

Fysisk beskrivning

Smårapar har ett vingspann på 105 till 115 cm, längd på 40 till 45 cm och väger 700 till 950 g. Fjäderdräkten är i första hand vit med brun på den ventrala sidan. Ryggsidan är brun med vita streck och ibland svarta fläckar. Hanarna är färgade blågrå på hakan. Svarta fjäderhalsar med vitt V under hakan och vit krage på ryggsidan av halsen. Vitt V på halsen kan vara symmetriskt eller asymmetriskt på vänster eller höger sida. Vit krage på ryggsidan av halsen kan förekomma som kontinuerliga eller avbrutna). Honorna är vita på den ventrala sidan. På ryggsidan, från huvud till svans, är de bruna med svarta spetsar. Ben och näbbar är ljusbruna till färgen.('A Field Guide to Birds of Armenia', 2016; Arroyo och Bretagnolle, 1999; 'Tetrax Tetrax Little Bustard', 2016)



  • Andra fysiska egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Sexuell dimorfism
  • kön färgade eller mönstrade annorlunda
  • Räckviddsmassa
    700 till 950 g
    24,67 till 33,48 oz
  • Räckviddslängd
    40 till 45 cm
    15,75 till 17,72 tum
  • Range vingspann
    105-115 (låg) cm
    (lågt) in

Fortplantning

Smårapar använder oftast ett polygynt parningssystem. Men de kan också använda ett lek-parningssystem där det inte finns någon manlig föräldravård och män samlas på platser för visning.(Jiguet, et al., 2000)

  • Parningssystem
  • polygyn

Parning sker en gång om året, med medelstorleken 3 till 4 ägg, även om kopplingsstorlekar på 1 till 6 ägg har observerats. Ägg ruvas av honan i tre veckor. Fledging sker efter cirka 45-50 dagar. Bo bildas i grunda marksänkor med gräsbevuxen täckning.(Arroyo, et al., 2010; 'Little bustard (Tetrax Tetrax)', 2015)



  • Viktiga reproduktiva funktioner
  • iteroparous
  • säsongsbetonad avel
  • gonokorisk / gonochoristisk / tvåbo (könen skiljer sig åt)
  • sexuell
  • oviparösa
  • Avelsintervall
    Smårapar häckar en gång om året
  • Parningssäsong
    Häckning sker på våren
  • Range ägg per säsong
    1 till 6
  • Genomsnittligt ägg per säsong
    3-4
  • Genomsnittlig tid till kläckning
    3 veckor
  • Range fledging ålder
    45 till 50 minuter
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (kvinna)
    1 år
  • Genomsnittlig ålder vid sexuell eller reproduktiv mognad (man)
    2 år

Hanar ger ingen förälder. Kycklingar är precociala från födseln, så de är relativt oberoende. All skötsel som ges för kycklingarna sköts av honorna.('Little bustard (Tetrax Tetrax)', 2015; Arroyo, et al., 2010)

  • Föräldrainvestering
  • precocial
  • kvinnlig föräldravård

Livslängd/Långlivslängd

Genomsnittlig livslängd för små bustar är cirka 10 år, vilket är längre än liknande stora, markhäckande, växtätande fåglar. Kvinnor blir könsmogna vid 1 års ålder medan män blir könsmogna vid 2 års ålder.(Morales et al., 2005)

  • Medellivslängd
    Status: vild
    10 år

Beteende

Smårapar är en social art, särskilt på vintern när de samlas i flockar. De rör sig vanligtvis via en långsam promenad och tenderar att springa istället för att flyga när de är rädda eller störda. Kycklingar kan flyga efter cirka 20 dagar efter kläckning trots att de inte flyger förrän de är 45-50 dagar gamla.('Little bustard (Tetrax Tetrax)', 2015)



  • Nyckelbeteenden
  • flugor
  • rörlig
  • flyttande
  • Social

Kommunikation och Perception

Under parningssäsongen försöker hanar att locka till sig kompisar genom snorliknande rop, fotstämpling, vingslag och hoppa i luften. Språng varierar från 20-100 cm. Call, fotstämpling och vingslag kan också användas i kombination. När de är ensamma producerar kycklingarna ett mjukt visslande rop.(Jiguet och Bretagnolle, 2001; Wolff, et al., 2002)

  • Kommunikationskanaler
  • visuell
  • akustisk
  • Perceptionskanaler
  • visuell
  • Rör
  • akustisk
  • kemisk

Matvanor

Smårapar är allätare som livnär sig på gröna växter, frön, ryggradslösa djur och insekter. Populationer i jordbruksmarker föredrar alfalfa. Insekter är av särskild betydelse under parningssäsongen och uppfödning av kycklingar.('Tetrax Tetrax Little Bustard', 2016)

  • Primär diet
  • allätare
  • Animaliska livsmedel
  • insekter
  • Växtmat
  • frön, spannmål och nötter

Predation

Den vanligaste dödsorsaken förTetrax tetraxär predation av rödräv (Rävar), höna (Circus cyaneus), pilgrimsfalk (Falco peregrinus), och den iberiska kejserliga örnen (Aquilla adalberti).(Marcelino, 2014)



Ekosystemroller

Lite är känt om ekosystemets specifika rollTetrax tetrax. De hjälper sannolikt med insektsbekämpning såväl som spridning av frön för växter. De är också bytesdjur för rovdjur.(Marcelino, 2014)

Ekonomisk betydelse för människor: Positivt

Smårapar jagas för kött.(Marcelino, 2014)



  • Positiva effekter
  • mat

Ekonomisk betydelse för människor: negativ

Små bustar konsumerar jordbruksgrödor. De har också varit kända för att ofta kollidera med fordon, kraftledningar och flygplan.(Marcelino, 2014; Roth och Merz, 1997)

Bevarandestatus

Listad som nära hotad på IUCN:s rödlista 2015. Befolkningen i öst är mer ett problem på grund av mindre befolkningstal.('Tetrax Tetrax', 2015)

Bidragsgivare

Zach Schaefer (författare), University of Wisconsin Stevens Point, Christopher Yahnke (redaktör), University of Wisconsin-Stevens Point, Tanya Dewey (redaktör), University of Michigan-Ann Arbor.